Blog

Welkom op mijn blog! Altijd al willen weten wat een illustrator doet en wat de voordelen zijn van illustraties? Je leest het hier!

16 maart 2022
Linkedin_cover_merel

Ik zorg ervoor dat mensen twee keer kijken

Mensen zijn visueel ingestelde wezens. Lange lappen tekst zijn niet aantrekkelijk en worden daarom minder, of zelfs helemaal niet meer, gelezen. Hooguit gescand: de koppen, titels, opsommingen. Koppen en opsommingstekens zijn zogenaamde “doorleesprikkels”. Ook illustraties werken als doorleesprikkel. Je aandacht wordt erdoor getrokken en je kijkt nog eens goed.

In een illustratie kan alles

Cosmeticafabrikant Charles Revson van Revlon zei ooit: “We don’t sell lipstick, we sell dreams”. In mijn tekeningen kunnen koeien vliegen, lopen skeletjes op straat en schijnt de zon altijd. Als ik dat wil tenminste. Het door mij geschetste beeld van de werkelijkheid maakt een universele identificatie door de doelgroep mogelijk. Iedereen kan zich vereenzelvigen met dieren of een getekende droomwereld. Foto’s of video’s uit de werkelijkheid staan een breed gevoelde identificatie in de weg. In illustraties hoeft niemand blank te zijn, maar maak ik alle mensen groen.

Vliegende_koe_merelvanlamoen

Niet alleen voor kinderen

We zijn gewend aan tekeningen in educatieve publicaties, kinderboeken of als strip in de krant. Maar illustraties krijgen in toenemende mate een “volwassen” publiek. Illustraties worden ingezet bij brochures en informatiefolders, maar ook online als onderdeel van huisstijlen en websites. Een illustratie kan naadloos aangesloten worden op de gewenste identiteit van de opdrachtgever.

Groene_hand_merelvanlamoen

Moeilijke onderwerpen

Wil je een artikel publiceren over een abstract, technisch onderwerp, over politiek gevoelige, controversiële thema’s, of thema’s in de taboesfeer, dan kan een illustrator voor de gewenste herkenning en verbinding zorgen. Je kunt een heel verhaal schrijven over burn-out en hoe dat precies werkt in de hersenen, maar de gemiddelde overspannen werknemer zal sneller aanslaan op beelden waarin zijn/haar situatie of gevoel kan worden herkend.

Samenvattend: waarom kijk je een tweede keer? 

  • ik maak gedetailleerde tekeningen waar iets in te ontdekken valt
  • ik gebruik zachte kleuren
  • ik prikkel de fantasie van mijn publiek
  • ik voer het publiek mee in een vriendelijke werkelijkheid
  • ik teken vaak dieren om identificatie mogelijk te maken
  • ik gebruik humor
Merel_arenalokaal

11 februari 2022, 11:19 
GRAVE/DEVENTER – “Op de basisschool wist ik eigenlijk al welke richting ik later uit wilde gaan”, zegt een vrolijke en enthousiaste Merel van Lamoen. “Ik ben een echte Gravin. Geboren en getogen in Grave. Op basisschool Hartenaas deed ik mee aan een wedstrijd kijkdozen maken, met als onderwerp: ‘hoe zie je jezelf over twintig jaar?’. Georganiseerd door de provincie Noord Brabant. Ik had een doos gemaakt met een schildersezel in een kunstenaarsatelier. Met schilderijtjes aan de kant en ik was zelf bezig met het schilderen van een fruitschaal. En ik won warempel de tweede prijs van de hele provincie”. Merel kan er nog uitbundig om lachen. “Op het Merletcollege deed ik de afdeling CKV. Culturele Kunst Vorming. Ik vond het enthousiasme van leraar John Broes aanstekelijk en heerlijk. Van het VMBO ging ik naar de Havo. Daarna deed ik 2 jaar Kunst en Cultuur in Den Bosch, gevolgd door vier jaar Illustratie op de Kunstacademie in Breda. Ik slaagde en was freelance illustrator”.

Door Freddy Klooté

“Illustratoren zijn bijna niet in loondienst”, vertelt Merel verder. “Dus werk je voor jezelf. Dat is best moeilijk. Zeker als je net van school komt. Je moet ervaring opdoen en je hebt natuurlijk de andere afgestudeerden die nu plotseling concullega’s zijn geworden. Het is wel zo dat iedereen een eigen stijl heeft en zijn eigen richting zoekt. In mogelijkheden als boeken, kranten en tijdschriften, reclame, verpakkingen, strips, etcetera. Ik ben begonnen met het illustreren van kinderboeken. In opdracht van een uitgeverij. Zo illustreerde ik ‘In Holland staat een huis’ en ‘In rep en roer’. Dat laatste boek heeft ze bij zich: “Mijn familieleden, ja, zelfs onze hond, figureerden tussen de tekeningen. Het was een heerlijk boek met stralende tekeningen. Uitnodigend voor de beginnende lezer. Dat vond de uitgever tenminste. Speciaal geschikt ook voor lezers met dyslexie. De uitgever was dus enthousiast en nog drie boeken volgden. De schrijver schreef en ik deed de illustraties. Dus een mooie start. Ik maakte verder illustraties voor mezelf en maakte daar ansichtkaarten en posters van. Die werden via winkels en mijn site Merelvanlamoen.nl verkocht.

De lijst van opdrachtgevers mag er inmiddels zijn: Uitgeverijen Zwijsen, Malmberg, Moon, Leopold edding Benelux, NRC Handelsblad, Vara, ANWB/Kampioen (3.7 miljoen oplage), Podium Bloos, Restrain Company Ltd, Gastrobar FLOOR, Gemeente Grave, Stichting Print, Stichting Papageno, Actief Leren Lezen, enzovoort.

Merel vertelt opgewekt verder: “Een illustrator is iemand die beeld maakt bij een tekst. Ik ben van de toegepaste illustraties. Ik krijg een tekst: een verhaal, artikel, een weetje of een product. Dan maak ik daarbij een illustratie die ondersteunend werkt of uitleggend is. Of ik maak illustraties die het verhaal vertellen. Ik verwerk gevoelens in mijn illustraties door te spelen met de wenkbrauwen om bijvoorbeeld boosheid weer te geven. De ogen kan ik gebruiken om verdriet of blijdschap weer te geven. Ook met de houding van het lichaam kun je expressie in kwijt. Met het kleurgebruik kun je de sfeer bepalen. Met die kleuren gaat het eigenlijk heel natuurlijk bij mij, behalve als ik rekening moet houden met de huisstijl. Of als ik het rustig en overzichtelijk wil houden, dan bepaal ik van te voren een kleurenpalet. Ik merk dat illustraties steeds meer visueel aantrekkelijker moeten zijn. Er wordt steeds minder gelezen, dus de illustraties werken dan uitnodigend, waardoor een artikel misschien wel gelezen wordt”.

Het hele proces van opdracht tot illustratie. Merel: “Ik krijg van een bedrijf een mail met een vraag. Heb je tijd voor een illustratie bij dit artikel? Met informatie over deadline, hoeveelheid en aanvullingen als “er moeten twee strooi-illustraties bij”. Dat zijn losse illustraties die door het artikel heen kunnen lopen. Als ik bevestigend antwoord, krijg ik de platte tekst. Die lees ik en dan gaan de radertjes in mijn hoofd lopen. Terwijl ik lees zie ik beelden voor me. Dan ga ik schetsen maken. Wat wil ik laten zien? Wat is het doel? Ik maak composities en die stuur ik op naar de redacteur voor feedback. Dan kan de grafisch ontwerper alvast met de opmaak beginnen. Daarna krijg ik feedback van de redacteur. Ik moet dan ofwel iets aanpassen of het is een go. Bij een go ga ik uitwerken: de tekening opnieuw maken, maar dan voor het echt. Met kleuren en details. En weer stuur ik het resultaat op. Bij een commentaar ga ik veranderen en anders is de opdracht klaar. Het is in zijn totaliteit veel werk omdat ik er altijd veel details in wil doen. Ik vind het leuk om zo te illustreren dat je elke keer als je kijkt weer nieuwe dingen ontdekt. Ik ben zelfstandig en ben vrij om in alle variaties aan verschillende opdrachten te werken”.

Voor de toekomst heeft Merel van Lamoen, die tegenwoordig in Deventer woont, niet veel wensen: “Ik hoop dat ik dit werk kan blijven doen. Nog meer boeken, bedrijven helpen met folders, online werk. In mijn eigen bedrijfje werken, niet te groot. Alleen werken, zelf blijven tekenen. Tekenen is mijn leven”.